Alergije na kozmetiku za nokte: kako ih spriječiti?

Mnoge je od vas bar jednom iznenadila alergija na kozmetiku za nokte. Mogu li se alergije uopće spriječiti ili se morate odreći prekrasnih noktiju? O tome ćemo raspravljati u današnjem članku!


img_6569_sirka


Kako izgleda alergija?


Alergiju na kozmetiku za nokte možete prepoznati po neugodnom crvenilu oko kožice, koje je često popraćeno nepodnošljivim svrbežom i vodenastim mjehurićima. Može se pojaviti oko samog nokta, ali i po ostatku tijela (na dlanu, podlaktici ili čak na licu). Alergija na proizvode za modeliranje noktiju može se pojaviti već pri prvoj upotrebi, ali i nakon nekoliko godina nošenja geliranih noktiju. To je vrlo individualno. Tijelo može razviti alergijsku reakciju bilo kada.

Prije svega, najvažnije je utvrditi uzrok alergije, odnosno na koji ste konkretni proizvod alergični. Pažnja, možete biti alergični i na UV svjetlo. Takva alergija može imati slične simptome u obliku crvenila i svrbeža kože. Dakle, ako isključite alergiju na UV zračenje iz vaše lampe, trebate isprobati proizvode pojedinačno i utvrditi nakon kojeg vam se pojavljuju simptomi alergije. Alergije se najčešće pojavljuju nakon upotrebe pomoćnih tekućina, na primjer Primera. Ako ga preskočite, a alergija se svejedno pojavi, vjerojatno ste alergični na trajni lak ili UV gel.


HEMA je problematična


Najčešći sastojak trajnih lakova ili gelova koji izaziva alergije je sastojak HEMA. Njezin puni naziv je hidroksietil metakrilat, što je monomer koji je jedan od gradivnih elemenata plastike (primjerice za dentalne materijale, kontaktne leće, tinte ili proizvode za njegu noktiju – trajne lakove i gelove).

Kao sastojak kozmetičkih proizvoda, HEMA ima antistatičku, hidratizirajuću i prije svega vezujuću funkciju. To znači da pomaže pri polimerizaciji sloja trajnog laka ili UV gela, odnosno pri sušenju u UV/LED lampi. Osim toga, HEMA povećava prianjanje ne samo između proizvoda i nokta, već i između pojedinačnih slojeva proizvoda.

Naravno, možete biti alergični i na neki drugi sastojak u proizvodima, no to ćete moći utvrditi tek kad posjetite alergologa.


Kako mogu spriječiti alergiju?


Prije svega pravilnom upotrebom certificiranih proizvoda za nokte. Ne preporučujemo upotrebu proizvoda koji nisu testirani za europsko tržište jer većinom ne zadovoljavaju europske standarde.

No čak i certificirani proizvodi sadrže sastojak HEMA koji može izazvati alergijske reakcije, stoga je potrebno nanositi proizvode na ploču nokta vrlo precizno. Imajte na umu da materijalu nije mjesto na koži, stoga pokušajte izbjeći curenje trajnog laka po rubovima, koje osim toga uzrokuje i odljepljivanje, što dovodi do slabije izdržljivosti modeliranja.

Najbolje rješenje je upotreba hipoalergenih proizvoda za nokte koji ne sadrže sastojak HEMA. Iz našeg asortimana možemo vam ponuditi cijelu liniju trajnih lakova pod nazivom Simply Pure. Ova linija ima revolucionarni hipoalergeni sastav bez sastojka HEMA, stoga jamči sigurnu manikuru čak i osobama osjetljivima na ovaj sastojak.


img_6494_sirka


Mogu li ublažiti simptome alergije?

Ovisi u kojem je stadiju vaša alergija. Naravno, najbolje je rješenje poslušati svoje tijelo i napraviti dugu pauzu od geliranih noktiju ili se oprostiti od njih. No ako ih se ne želite odreći, upotrebljavajte isključivo hipoalergene proizvode i dobro pazite pri samom nanošenju kako proizvodi nikako ne bi dolazili u doticaj s vašom kožom, već kako bi ostajali samo tamo gdje im je i mjesto – na ploči nokta.

Post navigation

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica zaštićena je reCAPTCHAom i Googleovom Policom Privatnosti i primjenjuju se Uvjeti pružanja usluge